The Sweden Canada Link Logo

The Sweden Canada Link

Webbdesign och marknadsföring på Internet
''''
''''
''''''''''''''''''''''''''''''''''''
''''
'''' Design | Webbhotell | Trafikanalys | Positionering | Metadata | Banners| Nyhetsbrev
''''
'''' ''''''''''''
Sök efter:

''''
''''
''''''''''''''''''''''''''''''''''''
 
#1 120x90

Blog

Kanada

Läs om min emigration till Kanada och hur det är att leva där.
Julklocka

Läs om julfirandet i Kanada eller om kanadensisk whisky eller om öl vin.
Se vår detaljrika beskrivningar av ett kanadensiskt hus.
Läs mitt brev hem.
Se bilderna från Hamilton.
Traditioner

Julklocka

Läs om julfirandet i Kanada


Kartor

Kartor över Kanadas provinser.Små tips
 

 

 '''' 

Marknadsföring på Internet

Har Ni mängder av besökare och tjänar mycket pengar på Er webbplats kan Ni hoppa över detta kapitel. Om Ni däremot vill få fler besökare till Er webbplats måste Ni marknadsföra den aktivt. Marknadsföring av webbsidor eller hela webbplatser på Internet är mer tekniskt inriktat än off-line marknadsföring. Om Ni säljer produkter eller någon slags service via Er webbplats räcker det inte med att bara anmäla den till någon sökmotor och katalogtjänst.

Studier av Internetanvändare visar att de kommer till en webbsida på följande sätt:

Via sökmotorer/kataloger

50 %

Surfa och klicka på länkar

20 %

Word of mouth

20 %

Annonser i tidskrifter

5 %

Av misstag

2 %

TV-reklam

1 %

Nyhetsbrev, E-post

1 %

Banners

1 %

Marknadsföring på Internet innefattar många olika tekniker. Som vi ser det kan man indela dessa i 4 områden.

Top

Design och struktur

Bygg webbplatsen med marknadsföring i åtanke. Fundamentala egenskaper som webbsidor som snabbt laddas ner och lättnavigerad struktur är ett måste. Den bästa produkt eller reklam hjälper inte om besökarna lämnar webbplatsen. En allmänt välgjord webbplats får man om man börjar med designelement som struktur och form . Internet och WWW handlar om att förmedla information. Webbsidor med massa tekniska finesser eller blinkande irritationsmoment förbättrar marknadsföringen föga. Vad Ni behöver koncentrera Er på är istället innehållet . Ni måste väcka intresse och övertyga besökarna om varför just Ni är den rätta. Först när webbplatsen är helt och hållet klar är det dags att initiera en marknadsföringskampanj.

Kontaktinformation

Besökarna måste snabbt och enkelt kunna se vem som äger webbplatsen. De behöver också enkelt kunna kontakta ägaren eller webbmaster via E-post eller telefon. Se därför till att lämplig kontaktinformation finns tillgänglig på väl valda ställen på varje sida.

Top

Webbhotell

Det första att tänka på är att skaffa ett domännamn som folk lätt kommer ihåg. Hos Dotster kan Ni registrera domännamn. Det finns många fler ställen att välja på, några dock dyrare.


Domännamnet ska helst beskriva Er webbplats. Försök att få med nyckelord i domännamnet.
Till exempel www.importeradebananer.se eller www.swedishmeatballs.com. Vissa sökmotorer läger vikt vid om nyckelord finns både i brödtexten, titeln och i domännamnet.

Tänk Er följande scenario. Er webbadress är av typ www.freehosting/yourusername/ och det fria webbhotellet stänger eller ändrar Er adress av någon anledning. Alla länkar från sökmotorer som Ni mödosamt har arbetat med går till spillo. Era kunders bokmärken fungerar inte längre. All Er tryckta reklam måste göras om.
Om Ni istället hade ägt ett domännamn och webbhotellet går i konkurs behöver Ni bara flytta Ert namn till ett nytt hotell. Era kunder och besökare kommer inta att märka något.

Top

Trafikanalys

Att känna till var Era besökare kommer från är viktigt. Vilka sidor besöker de? Vilka är deras sökfraser och från vilka sökmotorer kommer de? Utan denna information är det svårt att anpassa och prioritera marknadsföringsaktiviteterna.
Analysen kan göras på några av följande sätt:

 • Använd den information som Ert webbhotell tillhandahåller.
  Se detta exempel på rapport som kommer från vårt webbhotell.

 • Köp program och analysera Eran loggfil själva.

 • Dra nytta av online-service som t.ex. Webtrends.com erbjuder.

 • Använd information från Alexa såsom visas nedan.

traffikanalys

Top

Positionering

Folk använder ofta sökmotorer för att finna information och lösa något problem. Det har rapporterat om att surfare till övervägande delen kommer till webbsidor via sökmotorer. Ett effektivt sätt att marknadsför en webbplats är därför via sökmotorpositionering. Det innebär att man utformar webbplatsen (varje sidas HTML-kod) så att den kommer att rankas högt.

Med detta menar vi inte att man ska använda några trix, utan vid utformningen av en webbsida måste man betänka följande:

 • Vad är det som besökarna ser när de kommer till Er webbplats.

 • Vad är det som sökmotorerna ser när de indexerar Er webbplats.

En bra utformad sida rankas högt i en sökning, och det är inte slumpen som avgör vila sidor som rankas högst.

Att anmäla en sida

Anmäl dina sidor till mer än 300 sökmotorer på en gång......Ni har säkert sett annonser liknande denna. Många säljer eller erbjuder gratis denna service och det går snabbt och enkelt. Vi utför vår egen eller Er anmälan manuellt. Vi tror det är värt den extra tid det tar. Eftersom vi själva inte använder automatisk webbsideanmälning, kan vi tyvärr inte rekommendera Er någon sådan tjänst.

 • Anmälan: Er webbsida är anmäld...än sen då..den kanske inte är listad.

 • Listning: Er webbsida är listad men inte någon upptäcker den.

 • Positionering: Er webbsida är högt rankad och får många besökare.

Att anmäla sidor till kataloger är inte samma sak som att anmäla till sökmotorer. Katalogerna bryr sig normalt inte om metadata. Istället beskriver man webbsidan när man fyller i anmälningsformuläret. Många kataloger sållar kraftigt bland de som anmäler sidor eftersom de får så stora mängder anmälningar. Sökmotorerna tar ibland inte mot fler än ett visst antal anmälningar per dag från en och samma IP adress.

Underhåll

Det är mycket viktigt att underhålla en webbplats genom att fixa döda länkar, se vilka andra webbsidor länkar till ens egen webbplats, etc.

Top

Metadata

Metadata är kod gömd i en webbsida och är till för sökmotorernas robotar.
Förr lade sökmotorerna mycket stor vikt vid metadata. Tyvärr missbrukade många metadata genom att t.ex. använda nyckelord som inte hade med sidan att göra. Sökmotorerna arbetar hårt för att förse surfarna med den bästa och mest relevanta informationen. För dem är konkurrensen ett blodigt allvar. De vill inte bli lurade av webbdesigners som trixar med positioneringstekniker. Därför förfinar de ständigt sin teknik och talar inte om för någon vad som är "viktigast" för en hög ranking.

Titletaggen

Har kanske blivit viktigare än nyckelorden. Man bör ha med två nyckelord i titeln.

Nyckelord

Var som sagt viktigare för några år sedan. Några katalogtjänster har börjat att sälja nyckelord. Man kan köpa eller bjuda på nyckelord eller hela fraser. Man betalar bara när någon besöker webbsidan.

Använd ett tema

Ett populärt sätt att öka trafiken till ens webbsida är att designa köksvägssidor. Det är sidor gjorda för att rankas högt och sedan leda till den egentliga webbplatsen. En teknik som börjar ta över (sökmotorena börjar känna igen "köksvägssidor" och värjer sig) är teman. Att tänka på ett tema vid utformningen av en sida gör att sökmotorerna tar större vikt vid sidan. Detta är mycket bra eftersom det är inget trixande utan ger också besökarna en bättre bild av innehållet. Om man ska ha långa sidor eller dela upp dem tvistar de lärda om.

Länkpopuläritet

Är ett mått på hur många andra sidor som har länkar till Eran. Om många länkar till en viss sida rankas den högre.
Man kan enkelt checka vilka sidor länkar till en viss sida hos Altavista genom att söka efter links:dittdomännamn.com/någonfil.htm

Kataloger

Det börjar att bli vanligt att katalogtjänster tar betalt för att ta emot anmälningar. Två av de större katalogerna Looksmart och Yahoo tar betalt för vissa kategorier.
The LookSmart Network når 64 miljoner människor. Deras Express Submit kostar – $199 US och deras Basic Submit – $99 US .
Yahoo!'s har ett Business Express Program som gäller kommersiella webbsidor som ska läggas in i deras företagskategori. Yahoo garanterar en listning inom 7 arbetsdagar. Deras avgift är $199.00 US.

Top

Andra sätt att marknadsföra en webbsida

Det finns många sätt att locka besökare till en webbplats och att försöka att behålla dem.

Banners

Du har säkert sett en banner högst uppe på en webbsida. Ofta som en animation 468X60 pixel stor. Den är utformad så att besökarna ska lockas att klicka på den. Ibland försöker vissa luras genom att utforma bannern så att den liknar något element man normalt klickar på. Detta tillvägagångssätt rekommenderar vi inte.

Banners är ett enkelt och snabbt sätt att få besökare. Det finns tjänster som erbjuder bannerbyte gratis. Oftast måste du själv visa två banners på sid webbplats för att någon annan ska visa en av dina banners. Tyvärr har många tröttnat på dem och blivit immuna. Ett sätt att attrahera mer besökare är att rotera banners, dvs att visa olika banners varje gång någon besöker sidan. Banners som pop-up fönster blir också allt vanligare.

Den genomsnittliga klickfrekvensen (click-through) är låg för banners. Siffror mellan 1% till 3% har rapporterats.

Vad som gör banners effektiva är man bygger sitt varumärke. Även om folk inte klickar på bannern kommer de kanske ihåg budskapet.

Ett bra men lite dyrare sätt är att köpa sökordspecifika banners hos t.ex. Yahoo . När en besökare använder ett visst sökord eller fras visas en banner relaterad till det området.

 

Att byta länkar (Reciprocal linking)

Att ha länkar på en webbsida är vad WWW bygger på. Det är en fin service till Era besökare att länka till olika slags nyttiga resurser. Vissa försöker att minimera antalet länkar på deras webbplats så att besökarna inte ska lämna den. Vår uppfattning är att man inte ska vara rädd för att ha många länkar som leder bort från webbsidan, men istället byta länkar med andra webbplatser. Genom att ha länkar på andra webbsidor riktade mor ens egen kommer den att rankas högre i vissa sökmotorer. Att byta länkar kan Ni göra själva genom att kontakta andra webbmasters.

Affiliate programs

Samarbetsprogram (affiliate programs) är en annan form av länkning för att öka antalet besökare till en webbplats. Genom att gå med i ett sådant program kan Ni få 1000-tals av andra webbsidor att ha text- eller bannerlänkar till Er webbplats. Ni låter därmed andra webbplatser marknadsföra Era produkter. Först när någon klickar på Era länkar och köper någon vara eller tjänst av Er behöver Ni betala för länkningen. Läs mer om denna förträffliga form av marknadsföring på Internet genom att gå till LinkShare.com.

Top

Marknadsföring med e-nyhetsbrev (Ezines)

Elektroniska nyhetsbrev har blivit mycket populära. De är effektiva och genererar många klick, kanske t.o.m. mer än banners. Vi prenumererar själva på flera nyhetsbrev och tycker att de är väldigt nyttiga.
Att sända ut egna nyhetsbrev är dock tidskrävande. Man måste bygga upp en bas med kunder och erbjuda dem något intressant. Det bästa är om kunderna via Er webbplats själva begär att bli listade för Ert nyhetsbrev. Att köpa listor med E-postadresser går också. Det är mycket viktigt att tänka på etiketten. Spamming är mycket fult och man måste respektera dem som vill bli borttagna från distributionslistan. Det går också att skriva artiklar och annonsera i andras nyhetsbrev.

Ett bra sätt att lära sig om fördelarna med nyhetsbrev är att prenumerera på ett nyhetsbrev.
.

Syndicate services

Många webbplatser ser statiska och tråkiga ut. Det går lätt att piffa upp en webbplats med t.ex. färska nyheter. Det finns hundratals med olika slags nyheter att välja mellan. Det enda som behövs är lite kod på det stället man vill ha nyheterna. Sedan sköter det sig själv och man har färska nyheter varje dag utan att behöva göra något. Som exempel se våran kanadensiska nyhetssida som är gjord med "web feed" från Moreover.com.

Gratis...gratis...

De flesta attraheras av ordet gratis. Ett sätt att locka besökare är att erbjuda tips och annan nyttig information gratis. Ni har säker kunskap inom något område och Era besökare skulle säkert vilja ta del av denna kunskap. Varför inta ha några artiklar eller en E-bok som Era besökare kan ladda ner.

Visitkort och vykort

Glöm inte bort Er E-postadress och webbadress på visitkort, broschyrer, vykort (både traditionella och elektroniska).

Acceptera kreditkort

Enklast för Era kunder att handla från Er och betala är att använda kreditkort online. Om Ni inte vill sätta upp ett betalsystem med "secure server" finns det ett enklare sätt att tillgå. Man kan använda sig av PayPal's förträffliga service. Läs mer om denna service på vår sida Internet payments.

Marknadsföring utanför Internet

Att annonsera i dagspress eller i magasin är fortfarande ett mycket bra sätt.

Lägg till en signatur

Det finns många sätt att profilera sig på. Ett är att ha kontaktinformation längs ner i sidofoten på E-posten man skickar ut. Det kan se ut så här:

-------------------------------------------------------------
Låt oss marknadsföra Er webbplats !
The Sweden Canada Link
Phone: 905 879-7886
E-mail: info@swedencanada.com
Web site: www.swedencanada.com

Newsgroups

Usenet är en av Internets största kommunikationsformer. Det finns 1000-tals nyhetsgrupper. Vissa grupper tillåter att man kortfattat presenterar sin nya webbplats. I allmänhet är dock nyhetsgrupper inte det rätta forumet för marknadsföring av en webbplats. Vill Ni veta mer? Sök då efter Newsgroups eller Usenet i något av de större katalogtjänsterna.

Webbringar

Ytterligare en metod för marknadsföring på Internet. Ta en titt på Webrings . Där kan Ni få reda på hur man hittar en befintlig webbring eller hur man startar en egen.

Priser - Awards

Vi har fått pris för god webbdesign och vi delar själva ut pris. Se vår sida om pris.

Top

 

 
Senast uppdaterad
January 2, 2008
Tillgänglighet

Bra utformade webbplatser fungerar även för användaren med funktionshinder.

Läs mer om tillgänglighet.


Denna webbplats har testats med hjälp av Riktlinjer för utformning av innehåll på webben, version 1.0.


Kanadanyheter

Läs rykande färska nyheter från Kanada.


Vårt pris
Ansök om att vinna vårat
fina webbdesignpris!

Pay Pal

PayPal lets users send and receive money online.
Go to PayPal to sign up and see for yourself.

more....


Blandat

 


 
         
''''

 

''''

Home | Webbdesign | Webbrevision | Marknadsföring | Webbhotell | Teknik | Service

 

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

© 1999-2011 The Sweden Canada Link 
Alla rättigheter förbehålles
Om ossSekretesspolicy | Kontakta oss med e-post 
http://www.swedencanada.com
Denna sajt är gjord med Dreamweaver
Buy Adobe Dreamweaver CS3